Blog from March, 2014

Project Aware Thorn

Duikteam Nederweert heeft Project 'Aware Thorn' gestart: meer vis bij de grote hegge?

Aldus duikteam Nederweert:

"Na maanden van voorbereiding en planning hebben we vandaag de eerste AWARE kooi in Thorn neergelegd. Vrijdagavond is deze in elkaar gezet en op zaterdagmorgen naar Thorn gebracht en gevuld met oude kerstbomen. Thijs heeft de kooi met zijn kraan in het water gelegd en duikers van ons duikteam hebben de kooi op 7,5 meter neergelegd tussen de beide wrakken. Daarnaast zijn de overige kerstbomen onder het platform op 9 meter diepte vastgemaakt. Het is de bedoeling dat vis hier zijn kuit op af kan zetten en kleine vis bescherming kan zoeken, zodat de visstand tussen beide wrakken beter wordt. Mocht dit succesvol blijken dan volgen er meer kooien. Iedereen bedankt voor deze pracht actie en geweldige samenwerking. We zullen regelmatige updates doen van dit project."

Er is ook een krantenartikel geweest (klik op het artikel om deze groter te bekijken):

  

Meer foto's zijn op facebook in te zien.

"OK" viert feest!

De wereldwijd gebruikte uitdrukking “OK”, om aan te duiden dat alles in orde is, viert zondag haar 175ste verjaardag.

 

Meer info.

De wereldwijd gebruikte uitdrukking “OK”, om aan te duiden dat alles in orde is, viert zondag haar 175ste verjaardag. De lettercombinatie verscheen op 23 maart 1839 voor het eerst, in een krant in Boston. De Boston Morning Post, in die tijd de populairste Amerikaanse krant, plaatste “OK” als eerste in een van haar artikels. Sindsdien werd de tweelettercombinatie een universele uitdrukking. “De vaakst uitgesproken of neergeschreven uitdrukking op de hele planeet”, voor “mama”, zegt professor Allan Metcalf, auteur van “OK. The Improbable Story of America’s Greatest Word”.

Volgens de professor – en ook volgens het Britse Oxford-woordenboek – is OK een afkorting van “orl korrekt”, dat zelf in de jaren 1830 ontstond door een verkeerd neerschrijven van “all correct” (“alles is in orde”). Hij verwerpt andere hypotheses, zoals dat OK te maken zou hebben met de Schotse uitdrukking “och aye” of het Griekse “ola kala” (“alles is goed”).

OK kwam in de jaren 1840 echt in het Amerikaanse woordgebruik terecht dankzij de democratische presidentskandidaat Martin Van Buren, luidt het nog. Vanaf de Tweede Wereldoorlog verspreidde de uitdrukking zich wereldwijd. “Ze is even gemakkelijk uit te spreken als te begrijpen, met gebruik van de klinkers 0 en A en de medeklinker K die in bijna alle talen ter wereld voorkomen”, besluit Metcalf.

Dolfijn heeft hulp nodig

Een groepje duikers kwamen een nieuwsgierige, speelse grijze zeehond tegen tijdens hun duik in de Oosterschelde (bij Bergsediepsluis):

 

De zeehond is nu 'Happie' genoemd, omdat hij (speels) hapt in de vinnen en hoofd-kappen. Er is nu zelfs een facebookpagina gemaakt waar je meer informatie en foto's kunt vinden.