Blog


Op 3 mei 2015 was de opening van het nieuwe seizoen van de heemtuin van IVN Stein.

Om een brug te slaan naar de grote schelpenverzameling die IVN Stein bezit, is er een presentatie gegeven over schelpen die in de onderwaterwereld te zien zijn voor de sportduiker.

Deze presentatie is gegeven door 2 van onze OVA leden (thumbs up). De presentatie werd met grote aandacht gevolgd, helaas voor het tuinbezoek speelden de weergoden niet mee.


Grote kroonslak

De opening van het nieuwe seizoen van de heemtuin van IVN Stein is op 3 mei 2015.

De tuin is gelegen in een oud openlucht theater en is toegankelijk van 13.30 – 16.30 uur.  Tijdens deze inloopmiddag wordt om 14.30 uur een korte (circa 30 minuten) introductie gegeven over in zee levende schelpdieren (gegeven door OVA leden (thumbs up)). Tijdens deze introductie wordt eveneens tijd besteed aan sportduiken. Een manier om de onderwaterwereld op je gemak te kunnen aanschouwen.
Aansluitend is er een rondleiding in de grote schelpenverzameling van IVN Stein.

IVN Stein is gehuisvest in het Steinerbos en is bereikbaar via de ingang aan de Mauritsweg. Het adres is Steinerbos 2a, 6171 AL Stein. Toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met I. van Kempen, telefoonnummer +31-46-4438324.

 

Update: Zie ook de gegeven presentatie.

In april doet ook onze club mee met de Rabobank Clubkas Campagne “Spek jouw club”. Je kunt heel eenvoudig ervoor zorgen dat wij een klein bedrag van de Rabobank krijgen. Vergis je niet als een paar leden dit doen is het al een paar keer een klein beetje en kunnen we hier wellicht wat leuks mee doen.

Als je lid bent van de Rabobank Westelijke Mijnstreek dan heb je hierover reeds een brief gekregen waarin een unieke inlogcode staat. Met die code kan je tussen tot dinsdag 21 april 2015 je stem uitbrengen op de OVA. Dit doe je op de speciale website www.spekjouwclub.nl.
Elk lid krijgt 5 stemmen, die je kunt verdelen over de diverse verenigen. We zijn al blij met 1 of 2 stemmen, maar misschien kun/wil je ze wel alle 5 aan de OVA geven? Dit jaar zal de Rabobank € 3,80 per stem schenken.

 

 

 

 

Sponzen zijn waterfilters

Wisten jullie dat sponzen de perfecte waterfilters zijn?

 

 

 

 

 

 

Het filmpje begint met wat informatie over de 'spons van vroeger' en vanaf ca. 5min40 zie je hoe mooi de spons het water filtert.

Getij terug in Grevelingen

Tijdens een extra Statenvergadering van de Provinciale Staten van Zeeland is unaniem besloten om het getij in het Grevelingenmeer en het Volkerak-Zoommeer terug te laten keren.Het terugkeren van het zoute water zou volgens de Provinciale Staten van Zeeland goed zijn voor de bestrijding tegen de blauwalg schrijft ANWB Watersport. Tevens is deze ontwikkeling goed voor het toerisme en de visserij.

Wat voorop staat tijdens het terugkeren van het zoute water in de genoemde mederen, is de garantie van de zoetwatervoorziening voor de landbouw op Tholen en Sint Philipsland. Statenleden uitten 16 mei hun zorgen over het plan vanwege de eventuele hoge kosten. Voor de zoetwatervoorziening heeft Zeeland 2,2 miljoen euro vrijgemaakt bovenop de 1,5 miljoen euro die de provincie meebetaalt aan het doortrekken van de Roode Vaart van Zevenbergen tot Tholen. Meer info op de site van de provinciale staten van Zeeland.

 

Een schitterende verfilming van langzame onderwater dieren zoals koralen en sponzen:


Meer informatie is te vinden op de blog van Daniel Stoupin.
Voor de Digitale Onderwaterfotograven onder ons: bekijk zeker eens het blog artikel van de maker over fluoriderende kleuren van het rif, zeer interessant!

 

 

 

Project Aware Thorn

Duikteam Nederweert heeft Project 'Aware Thorn' gestart: meer vis bij de grote hegge?

Aldus duikteam Nederweert:

"Na maanden van voorbereiding en planning hebben we vandaag de eerste AWARE kooi in Thorn neergelegd. Vrijdagavond is deze in elkaar gezet en op zaterdagmorgen naar Thorn gebracht en gevuld met oude kerstbomen. Thijs heeft de kooi met zijn kraan in het water gelegd en duikers van ons duikteam hebben de kooi op 7,5 meter neergelegd tussen de beide wrakken. Daarnaast zijn de overige kerstbomen onder het platform op 9 meter diepte vastgemaakt. Het is de bedoeling dat vis hier zijn kuit op af kan zetten en kleine vis bescherming kan zoeken, zodat de visstand tussen beide wrakken beter wordt. Mocht dit succesvol blijken dan volgen er meer kooien. Iedereen bedankt voor deze pracht actie en geweldige samenwerking. We zullen regelmatige updates doen van dit project."

Er is ook een krantenartikel geweest (klik op het artikel om deze groter te bekijken):

  

Meer foto's zijn op facebook in te zien.

"OK" viert feest!

De wereldwijd gebruikte uitdrukking “OK”, om aan te duiden dat alles in orde is, viert zondag haar 175ste verjaardag.

 

Meer info.

De wereldwijd gebruikte uitdrukking “OK”, om aan te duiden dat alles in orde is, viert zondag haar 175ste verjaardag. De lettercombinatie verscheen op 23 maart 1839 voor het eerst, in een krant in Boston. De Boston Morning Post, in die tijd de populairste Amerikaanse krant, plaatste “OK” als eerste in een van haar artikels. Sindsdien werd de tweelettercombinatie een universele uitdrukking. “De vaakst uitgesproken of neergeschreven uitdrukking op de hele planeet”, voor “mama”, zegt professor Allan Metcalf, auteur van “OK. The Improbable Story of America’s Greatest Word”.

Volgens de professor – en ook volgens het Britse Oxford-woordenboek – is OK een afkorting van “orl korrekt”, dat zelf in de jaren 1830 ontstond door een verkeerd neerschrijven van “all correct” (“alles is in orde”). Hij verwerpt andere hypotheses, zoals dat OK te maken zou hebben met de Schotse uitdrukking “och aye” of het Griekse “ola kala” (“alles is goed”).

OK kwam in de jaren 1840 echt in het Amerikaanse woordgebruik terecht dankzij de democratische presidentskandidaat Martin Van Buren, luidt het nog. Vanaf de Tweede Wereldoorlog verspreidde de uitdrukking zich wereldwijd. “Ze is even gemakkelijk uit te spreken als te begrijpen, met gebruik van de klinkers 0 en A en de medeklinker K die in bijna alle talen ter wereld voorkomen”, besluit Metcalf.

Dolfijn heeft hulp nodig

Een groepje duikers kwamen een nieuwsgierige, speelse grijze zeehond tegen tijdens hun duik in de Oosterschelde (bij Bergsediepsluis):

 

De zeehond is nu 'Happie' genoemd, omdat hij (speels) hapt in de vinnen en hoofd-kappen. Er is nu zelfs een facebookpagina gemaakt waar je meer informatie en foto's kunt vinden.

 
Circle of life
Op facebook een foto van Luke Popwell via cameraland.nl tegengekomen:

Zwemmen voor dummies